26/2/09

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΑΙΛΑΝΔΙΚΟΥ ΜΑΣΑΖ (ΜΕΡΟΣ Α)

Οι αρχαιότερες αναφορές σε τεχνικές μάλαξης (μασάζ) μας πηγαίνουν πίσω στα χρόνια του θρυλικού Κίτρινου Αυτοκράτορα, σε ένα ιλιγγιώδες ταξίδι 4.500 ετών στην αρχαία Κίνα. Ήταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, μεταξύ 2.497 και 2.398 π.χ., που ο αυτοκράτορας Huang Ti θεμελίωσε τις αρχές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής1, μέρος της οποίας αποτελούν οι τεχνικές θεραπευτικής μάλαξης.

Συμβουλές χρήσης τεχνικών μάλαξης σαν τρόπου ενίσχυσης των αυτο-θεραπευτικών ικανοτήτων του σώματος εμφανίζονται και στα ινδικά ιερά βιβλία της Ayurveda2 μεταξύ 1.500 και 1.800 π.χ. Πολλές ακόμα αναφορές στα οφέλη από την χρήση του μασάζ μπορούμε να βρούμε σε ιατρικά κείμενα από όλο τον κόσμο, γραμμένα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Ακόμα και στη Βίβλο υπάρχουν ευάριθμες αναφορές στην "θεραπευτική επαναλαμβανόμενη επίθεση των χειρών" για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Το ταϊλανδικό μασάζ (Nuad Phaen Boran, Nuat Thai, Thai Yoga Therapy, Nuad Thai Boran, ή Νuad Bo-Rarn) αναγνωρίζεται σήμερα σαν μία από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τέχνες του ανθρώπου. Αν θέλουμε να αναζητήσουμε τις ρίζες του, θα πρέπει να ταξιδέψουμε στην Ινδία του 5ου αιώνα π.χ., εκεί που η άσκηση της παραδοσιακής ιατρικής αποτελούσε ζωτικό τμήμα ενός θρησκευτικού κινήματος με βάση τον ασκητισμό, ένα τμήμα του οποίου έμελλε να εξαπλωθεί πολύ πέρα από τα σύνορα της Ινδίας και να γίνει μία από τις κυρίαρχες θρησκείες του κόσμου (Βουδισμός). Έτσι, στην αρχαία Ινδία η ιατρική εξελίχθηκε παράλληλα και σε στενή σχέση με τις διδαχές του Βουδισμού. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη έπαιξαν τα βουδιστικά μοναστήρια, σε χειρόγραφα των οποίων καταγράφηκαν και κωδικοποιήθηκαν οι ιατρικές πρακτικές της εποχής, οδηγώντας στη γένεση των μοναχών-θεραπευτών και αργότερα στην ανάπτυξη των βουδιστικών μοναστηριακών πανεπιστημίων. Το παραδοσιακό σύστημα της αγιουρβεδικής ιατρικής οφείλει την πρώιμη συστηματοποίηση, διατήρηση και ακόλουθη διάδοσή του εν πολλοίς στους ασκητές βουδιστές μοναχούς και στο θεσμό των μοναστηριών.

Εκείνες τις μακρινές ημέρες, ένας περίφημος μοναχός / ιατρός της βασιλικής αυλής, ο Jivaka Kumar Bhaccha3 (γνωστός και σαν "Father Doctor" Shivaga Komarpaj / Jivaka Komalaboat ή Shivago), σύγχρονος και προσωπικός φίλος του Βούδα, μέσα από την "ολιστική" όπως θα λέγαμε σήμερα προσέγγισή του στην ιατρική, φέρεται να επινόησε τις πρώτες τεχνικές του παραδοσιακού ταϊλανδικού μασάζ και αναγνωρίζεται σήμερα ως εμπνευστής του.

Τα χρόνια που ακολούθησαν τις εμπνεύσεις και θεραπευτικές πρακτικές του Shivago, η διδασκαλία του Βούδα βρήκε πρόσφορο έδαφος και διαδόθηκε από το βορρά της Ινδίας στη νότια χώρα και στη συνέχεια, περνώντας τα σύνορα, στην Σρι Λάνκα, στο Βασίλειο του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη) και την Μπούρμα (σημερινή Μυανμάρ). βρισκόμαστε ήδη στον 3ο ή 2ο αιώνα π.χ.

Τις σχέσεις της Ινδίας με το βασίλειο του Σιάμ εκείνα τα χρόνια τις διαμόρφωνε ένας συνδυασμός οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων καθώς και πολιτιστικών / πνευματικών αναζητήσεων και ανταλλαγών. Παρεπόμενο των σχέσεων αυτών ήταν και η εισαγωγή, διάδοση και αποδοχή του Βουδισμού από τον Ταϊλανδικό λαό ως πνευματική και θρησκευτική πρωτοπορία. Η ιατρική πρακτική (και ο ενεργός ρόλος που διαδραμάτιζαν στην άσκησή της τα βουδιστικά μοναστήρια), εξαπλώθηκε παράλληλα με τη νέα θρησκεία σαν αναπόσπαστο στοιχείο του θρησκευτικού συστήματος - και έτσι έφτασαν στην αρχαία Ταϊλάνδη οι διδασκαλίες και οι πρακτικές του Jivaka Kumar Bhaccha. (Εδώ αξίζει να θυμηθούμε ότι οι Ταϊλανδοί, όπως και οι Ινδοί αλλά και άλλοι λαοί της Ανατολής, έβλεπαν την αρρώστια σαν έλλειψη ισορροπίας μεταξύ σώματος, νου και πνεύματος. θεωρούσαν δε την προσπάθεια αποκατάστασης αυτής της ισορροπίας μια σωματική, πνευματική όσο και θρησκευτική άσκηση). Άρχισαν τότε να χτίζουν βουδιστικούς ναούς με παρακείμενους χώρους παροχής ιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας, αλλά και ιατρικής εκπαίδευσης.

Είναι βέβαιο ότι οι πρώιμες τεχνικές του Jivaka Kumar Bhaccha που ταξίδεψαν μέχρι την Ταϊλάνδη εμπλουτίστηκαν στο πέρασμα του χρόνου με γνώσεις και τεχνικές από την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (Κίνα και Σιάμ διατηρούσαν ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις), τη γιόγκα4, το κινεζικό μασάζ Tui Na5 αλλά και κάθε ωφέλιμη θεραπευτική πρακτική που έφερναν μαζί τους οι επισκέπτες των μοναστηριών από τις γειτονικές χώρες.

Οι τεχνικές μάλαξης που προέκυψαν διδάσκονταν και εφαρμόζονταν κατά κύριο λόγο στις βουδιστικές μονές, αλλά με την πάροδο του χρόνου έγιναν γνωστές στους απλούς ανθρώπους των χωριών και των πόλεων, οι οποίοι έκαναν χρήση μέσα στην οικογένεια. αποτέλεσαν έτσι προφορική παράδοση (καθώς οι περισσότεροι ήταν αναλφάβητοι) που περνούσε από δάσκαλο σε μαθητή. Η παράδοση αυτή στο πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε σε αυτό που σήμερα αναγνωρίζουμε σαν παραδοσιακό ταϊλανδικό μασάζ, ένα μασάζ που ασκείται με την ίδια λίγο πολύ μορφή τα τελευταία 1,000 χρόνια ή και περισσότερο (συνεχίζεται).

14/2/09

Παραδοσιακό Ταϊλανδικό Μασάζ (Traditional Thai Massage / Bodywork)

Με 2.500 χρόνια ιστορία, το ταϊλανδικό μασάζ είναι μία από τις αρχαιότερες θεραπευτικές μεθόδους της Παραδοσιακής Ταϊλανδικής Ιατρικής. Χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό διατάσεων από τη Γιόγκα, στοιχεία της Ρεφλεξολογίας, πιέσεις σημείων και ευρύτερων μυϊκών τμημάτων, καθώς και κυκλικές κινήσεις αρθρώσεων (περιαγωγές), επιτυγχάνοντας βαθιά χαλάρωση του σώματος και ηρεμία το νου.

Ο θεραπευτής εστιάζει στις 10 βασικές ενεργειακές γραμμές του σώματος (Sen lines, σύμφωνα με την ταϊλανδική ιατρική παράδοση), εφαρμόζοντας μια σειρά από τεχνικές χρησιμοποιώντας τις παλάμες, τους αντίχειρες, τους πήχεις, τα γόνατα και τα πέλματα, δουλεύοντας ολόκληρο το σώμα του δεχόμενου.

Με τις τεχνικές αυτές επιτυγχάνεται η ανακούφιση από τη μυϊκή κόπωση, τους πόνους και τις εντάσεις, βελτιώνεται η φυσιολογική κίνηση μελών και αρθρώσεων καθώς και η ευλυγισία και η στάση του σώματος, ενώ τονώνεται η λειτουργία του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος. Την ίδια στιγμή, ο δεχόμενος το μασάζ βιώνει αισθήματα βαθιάς χαλάρωσης, ηρεμίας, τόνωσης και ευεξίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, που διαρκεί από μιάμιση έως δυόμισι ώρες, ο δεχόμενος είναι ντυμένος με ελαφρά βαμβακερά ρούχα και ξαπλωμένος (χρησιμοποιούνται 4 βασικές θέσεις του σώματος) σε ειδικό βαμβακερό στρώμα στο δάπεδο. Δεν χρησιμοποιείται κρεβάτι μασάζ και δεν γίνεται χρήση αρωματικών ελαίων ή άλλων υλικών.

Από τη σελίδα αυτή θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε θέματα που άπτονται της ιστορίας, της θεωρίας και της πρακτικής αυτής της συναρπαστικής τέχνης, καθώς και των σχέσεών της με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο παρακαλώ επικοινωνήστε με την παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

thaibdw@gmail.com

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Γιώργος Μητάς
Βιολόγος M.Sc., Θεραπευτής Μασάζ


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (Master of Science) στο Πανεπιστήμιο του Χαλ (University of Hull, UK). Εργάστηκε για 10 χρόνια στον φαρμακευτικό χώρο σαν υπεύθυνος διεθνών κλινικών μελετών (global clinical research). Σπούδασε την τέχνη του Παραδοσιακού Ταϊλανδικού Μασάζ στο European Institute of Oriental Medicine (ΕΙΟΜ) με την Γιούλα Καρακώστα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία κύκλο προχωρημένων μαθημάτων (Advanced Traditional Thai Massage Training) με τον Κώστα Γεώργιζα και την Sachie Tsuyuki, στην παράδοση του Master Pichest Boonthame (Chiang Mai, Thailand). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.